Clicky

BF
DE

Čajová zahrada India Darjeeling Mim FF - černý čaj Varianta: černý čaj 50g

Levně Čajová zahrada India Darjeeling Mim FF - černý čaj Varianta: černý čaj 50g

Čajová zahrada India Darjeeling Mim FF - černý čaj Varianta: černý čaj 50g

169 Kč

Čajová zahrada India Darjeeling Mim FF - černý čaj Varianta: černý čaj 50g je v e-shopu Cajova zahrada v kategorii Černý létající čaj - letošní sklizeň za cenu 169 Kč. Všechny Černý létající čaj - letošní sklizeň koupíte online v internetovém obchodě Cajova zahrada, kde máme další zboží od značky Čajová zahrada.

Indické čaje V prvním jarním sběru letošního roku naleznete jemné čaje s nádherným aroma a plnou, velmi příjemnou chutí, které budou osvěžením pro Váš stůl. Vůně je svěže květinová, lehce nasládlá nebo i mírně kořeněná. Indie je vedle Číny a Šrí Lanky největší producent čaje na světě. Čajový průmysl zde zaměstnává na dva miliony lidí a celková roční produkce se pohybuje mezi 800 až 900 tisíci tun. Čaje z Indie jsou v drtivé většině černé. Zelený čaj se ve větším množství vyrábí na severozápadě země a je určen hlavně pro afghánský a íránský trh. Kvalitnější zelené a částečně oxidované čaje se daří pěstovat v Darjeelingu.  Darjeeling černé čaje Roční produkce nevelkého území na úpatí Himálaje kolísá mezi deseti a patnácti tisíci tunami. Hornaté prostředí Darjeelingu s nejistým klimatem donutilo zdejší pěstitele sázet spíš na kvalitu a výlučnost svých čajů než na množství. Ty nejslavnější z nich, jako např. North Tukvar, Mim, Himalaya Royal či Ging, lahodí uchu i srdci milovníka čaje, stejně jako Châteauneuf-du-Pape vinaři. V celosvětovém měřítku jsou čaje z oblasti Darjeeling zcela mimořádné. Částečně je to důsledek některých originálních technologických postupů. Chuť lepších sort je lahodnou symfonií nejrůznějších aromatických akcentů - květinových, medových, ovocných, kořeněných, oříškových a mnoha dalších, to vše jen mírně podbarvené hladkým a bezchybným, někdy slabším jindy výraznějším tělem (tj. hlavní chuť). Černý čaj - historie a zpracování Černý čaj (občas také zvaný červený čaj) - přestože tyto plně fermentované čaje nejsou v Číně příliš oblíbeny, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly. I levnější sorty příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování čaje. Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých padesát let (např. čaj Yunnan), zatímco produkce jiných započala již v 17. století. Lze ale předpokládat, že tento typ čaje je Číňanům znám přinejmenším stejně dlouho jako vícenásobně fermentované čaje typu Pu Erh, (tj. zhruba od 7. století n. l.), ale patrně jim příliš nelahodil. Černý čaj je, jak již bylo zmíněno, fermentovaný a oolong je polo-fermentovaný. Po sklizni se listy nechají „zvadnout“, tzn. částečně usušit, a to buď na slunci, nebo ve stínu. Pokud lístky nejsou částečně vysušeny, nelze je svinout. Enzymatické procesy probíhají právě během tohoto vadnutí. Nejlepší čaje jsou proto ty, které "zvadnou" díky suchému počasí během několika hodin. „Deštivé čaje“, které vadnou pomaleji, nejsou tak oblíbené.  Svinuté čajové lístky se rozprostřou na vlhkém a studeném místě k fermentaci, tedy další oxidaci. Účinky obou fází oxidace se od sebe výrazně liší. Patrně proto, že po svinutí jsou oxidaci vystaveny i další složky listů, například esenciální oleje. Právě proto nesmí být lístky určené k výrobě černého čaje či oolongu před svinutím "usmrceny", jako je tomu v případě lístků určených pro čaj zelený.  

Podobné zboží