Clicky

BF
DE

Čajová zahrada Japan Gabalong Shizuoka Yabukita - zelený čaj Varianta: zelený čaj 1000g

Levně Čajová zahrada Japan Gabalong Shizuoka Yabukita - zelený čaj Varianta: zelený čaj 1000g

Čajová zahrada Japan Gabalong Shizuoka Yabukita - zelený čaj Varianta: zelený čaj 1000g

3 999 Kč

Čajová zahrada Japan Gabalong Shizuoka Yabukita - zelený čaj Varianta: zelený čaj 1000g je v e-shopu Cajova zahrada v kategorii zelený čaj za cenu 3 999 Kč. Všechny zelený čaj koupíte online v internetovém obchodě Cajova zahrada, kde máme další zboží od značky Čajová zahrada.

Kategorie: Zelený čaj

Máte rádi japonské zelené čaje a říkáte si, že už vás u nich nic nepřekvapí? Pak jste ještě nevyzkoušeli Gabalong. Tento prémiový čaj nabízí díky unikátnímu výrobnímu postupu neuvěřitelně pestrou paletu chutí i vůní a navíc vám dodá pořádnou porci kofeinu. Že jste ho ještě nevyzkoušeli? Tak to máte nejvyšší čas. Co všechno je na něm jedinečné? Kde a jak se Japan Gabalong pěstuje? Jak samotný název tohoto čaje napovídá, jedná se o japonský čaj pocházející z kultivaru Yabukita rostoucí primárně v prefektuře Shizuoka. Ta je specifická především chladnějšími klimatickými podmínkami, které umožňují rozvoj opravdu jedinečného chuťového profilu tohoto čaje. To ale není všechno. Po sklizni jsou totiž čajové lístky na několik hodin vystaveny působení tekutého dusíku, po kterém ještě nějaký čas odpočívají a až posléze jsou podrobeny klasickému napařování. Jak si Japan Gabalong připravit?  Příprava čaje Gabalong se nijak zásadně neliší od přípravy jiných zelených čajů. Z naší zkušenosti doporučujeme použít 1 lžičku čaje na každých 200 ml vody. Čaj nikdy nezalévejte vroucí vodou, která by mohla zničit jeho unikátní chuťové vlastnosti. Mnohem vhodnější je voda o teplotě mezi 75 a 80°C, v níž charakter čaje nejlépe vynikne. Doba louhování by měla být mezi 2 a 3 minutami v závislosti na tom, jak intenzivní chuť u zelených čajů preferujete. Jakou chuť od Japan Gabalong očekávat? Specifický postup zpracování se samozřejmě promítá také do chuťových vlastností čaje Gabalong. Ačkoliv lístky mají sytě zelenou barvu, nálev je hezky zlatavý, chuť je nasládlá, velmi jemná a s decentním nádechem umami. Ve vůni se mísí květiny a byliny, přičemž čaj působí velmi vyváženě a má příjemný kulatý závěr. Jestli tedy máte chuť vyzkoušet něco netradičního, Japan Gabalong Shizuoka Yabukita můžeme jen a pouze doporučit. Zajímavosti Samotný název Gabalong souvisí s fermentací pomocí dusíku, během níž se zvýší obsah GABA. Ve srovnání s klasickým čajem sencha je tento obsah až desetinásobný. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Rozdílné druhy a tradice pití zeleného čaje V Číně se v dřívějších dobách při vaření čaje používaly čerstvě nasbírané lístky. V některých oblastech s nedostatkem jídla se čajové lístky smíchaly s rýží a daly vznik koláči, který se pak spolu s bylinkami, zeleninou a kousky masa použil na výrobu výživné polévky. Později se čerstvé lístky napařovaly a formovaly do malých stlačených koláčků nebo tablet, vysoušely a před přidáním do vroucí vody rozdrtily. Za dynastie Tang v letech 618 až 903 n. l. bylo běžné pít nálev ochucený cibulí, zázvorem, mátou, kousky pomeranče nebo solí. Šlehání práškového čaje v horké vodě v 10.–12.století šířili buddhističtí kněží. Většina zelených čajů, které se dováží do Evropy, pochází z Číny a Japonska. Čínské čaje se suší a tvarují bezprostředně po sklizni, například klasický Chun mee nebo malé srolované kuličky oblíbeného čaje Gunpowder. V Japonsku se lístky před tvarováním a sušením ošetřují parou. To jim dodává výraznější vůni, někdy až rybí chuť a více hořkosti, pokud jsou luhovány déle než 2-3 minuty. Mezi tradiční japonské zelené čaje patří hrubá a stonkovitá Bancha, tmavě zelené jehličky čaje Šejcha, pražená Hojicha a Genmaicha s typickým přídavkem pražené rýže. Drahé Gyokuro a také Matcha (práškový čaj na čajový obřad) jsou poněkud vzácnější. V Mongolsku se používají kostky zeleného čaje, které se před vařením rozdrtí na prášek a smíchají s mlékem a solí, v Maroku je zelený čaj základem pro tradiční mátový čaj s cukrem. Připravuje se ve vysokých zdobených konvicích, ze kterých se hotový z výšky nalévá do malých sklenic. Zelený čaj - Bílý čaj - Černý čaj Zelený čaj a bílý čaj se stejně jako černý čaj získává z čajovníku, avšak neprochází procesem fermentace (okysličování), takže při produkci nedochází k žádným chemickým změnám. Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Co do chuti je zelený čaj více hořký než černý čaj díky většímu obsahu tříslovin. Bílý čaj je však mnohem jemnější. Vitaminy a minerální látky zůstávají beze zbytku uchovány. Z historie byl zelený čaj prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem v roce 2737 před naším letopočtem. Několik lístků mu spadlo do nádoby s vroucí vodou, kterou pil z hygienických dovodů pouze převařenou, když odpočíval pod divokým čajovníkem. První čaj dovezený do Evropy (kolem roku 1610 Holanďany z Číny) byl právě zelený čaj. Objevení řízené oxidace a sušení čajových lístků do podoby černého čaje následovalo potřebu zajistit delší trvanlivost potřebnou pro přepravu do Tibetu, muslimských zemí a později i do Evropy s rozmachem čajového obchodu.

Obchod Cajova zahrada
Kategorie Zelený čaj
Značka Čajová zahrada

Podobné zboží