Sencha je druh zpracování čajovníku patřící mezi nejoblíbenější zejména v Japonsku, kde představuje okolo osmdesáti procent jejich celkové produkce. Žlutozelený nálev s lahodnou, lehce nasládlou chutí, hořkým podtónem a příjemným aroma Vám po ránu pomůže díky pořádné porci kofeinu nastartovat Vaše tělo a připravit vás tak na další dlouhý den.
Kde se Sencha pěstuje?
Čajovníku nejvíce vyhovuje teplé a vlhké klima. Senchu byste proto naši na otevřených plantážích Japonska, kde se keři díky přítomnosti slunečního záření opravdu daří. Najít byste ji však mohli také na některých plantážích Číny, kde ovšem její pěstování není tolik rozšířené. Až dva centimetry dlouhé ploché lístky lehce svinuty do tenkých jehliček jsou sbírány zejména strojově. Můžete však stále najít oblasti, kde si tamní obyvatelé potrpí na tradičním ručním sběru.
Jak si Senchu připravit?
Pro přípravu 500 ml nálevu použijte 3 - 4 lžičky kvalitního sypaného čaje, který následně zalijte horkou vodou o teplotě mezi 75 a 85 °C. Optimální doba louhování představuje 2 až 4 minuty. A protože je čaj vícenálevový, můžete si ho dopřát hned několikrát za sebou. Čaj můžete popíjet za tepla i za studena. Pokud do nálevu přidáte pár kostek ledu, lžičku medu, pár kousků čerstvých nebo lyofilizovaných jahod a celou sklenici ozdobíte citronem, máte o svělý osvěžující ledový čaj postaráno.
Jakou chuť od čaje Sencha očekávat?
Čaj Sencha je v Japonsku oblíbený zejména kvůli výraznější nasládlé chuti, na jejímž konci se v plné kráse představí nahořklé tóny, které chuť čaje elegantně podtrhnou. Žlutozelený nálev můžete dochutit pár kapkami citronové šťávy a osladit cukrem, medem, nebo třeba oblíbeným sirupem, který sladké tóny čaje podtrhne a celou chuť nálevu zjemní.
Jaké druhy čaje Sencha máme v nabídce?
V naší nabídce naleznete hned několik druhů výběrových zelených čajů Sencha:
Japan Sencha
Klasika mezi čaji, která v Japonsku tvoří necelých osmdesát procent jejich celkové produkce. Pro nejoblíbenější japonský čaj je typické harmonické aroma a nasládlá, osvěžující chuť která potěší všechny chuťové pohárky.
Japan Sencha Kakegawa
Čaj pocházející z plantáží rozprostírajících se nedaleko japonského města Kakegawa není tolik nahořklý, jako Sencha pěstovaná v jiných částech Japonska. Vyznačuje se spíše jemnější chutí a proto je vhodná zejména pro ty, kteří by chtěli ochutnat některý z japonských čajů, ale nemají v lásce příliš nahořklé chutě.
China Sencha
China Sencha, čajovník pocházející z čínských provincií, se vyznačuje svěžím aroma a intenzivní chutí jeho žlutozeleného nálevu. Sběr lístků je prováděn výhradně ručně, můžete si být proto jisti, že se vám do rukou dostane čaj té nejvyšší kvality.
Japan Sencha Šinzó v dóze
Sencha rostoucí na plantážích nedaleko pohoří Makinohara je jedinečná díky nasládlé osvěžující chuti s lehce nahořklým podtónem. Plechová dóza, ve které si čaj zakoupíte, je skvělým pomocníkem při jeho správném skladování. Uvnitř tmavá dobře těsnící dóza aroma i chuť čaje ochrání a vy si tak budete moci svůj oblíbený nápoj vychutnávat v té nejlepší kvalitě hned o několik měsíců déle.
Korea Jeoncha Sencha
Chuť korejského zeleného čaje Sencha se velmi podobá chuti stejnojmenného čajovníku rostoucího v Japonsku. Osvěžujícím nálevem nasládlé chuti a nahořklým podtónem si můžete zpříjemnit každé ráno.
Zajímavosti o čaji Sencha
Sencha se kromě zimy sklízí ve všech ročních obdobích. Prvním sklizeným jarním lístkům čajovníku Sencha se přezdívá Shincha, tedy Nový čaj.
Sencha, stejně jako ostatní zelené čaje, obsahuje kofein. Dopřávat poslední šálek čaje byste si tedy měli pár hodin před spánkem.
Složení a popis čaje - Ingredients and description of Tea
English
Korea Sencha Jeoncha -Organic-
This Sencha has a golden-yellow cup and is mild in taste with a touch of nuts.*
Italiono
Corea Sencha Jeoncha -Biologice-
Questo Sencha è giallo-oro in infusione e di sapore delicato con una nota leggermente nocciola nel finale.*
Deutsch
Korea Sencha Jeoncha -Bio-
Dieser Sencha ist gold-gelb im Aufguss und mild im Geschmack mit einer leicht nussigen Note im Abgang.*
Français
Corée Sencha Jeoncha -Biologiques
Ce Sencha est jaune d‘or dans l‘infusion et doux en saveur avec une légère note de noisette en finale.*