Rooibos čaj
Je to vytrvalá rostlina s jemně jehličkovitými listy, dorůstající výšky 1 metru. Původem z cedarbergské oblasti v západo-kapské části Jižní Afriky. Předmětem použití je nať, sbíraná odřezáváním asi 35cm nad zemí (Herba aspalathi - Rooibos). Čaj se fermentuje, podobně jako černý čaj (nebo červený).
Čaj Rooibos obsahuje kvalitní třísloviny (4,5 až 6% proti 8 až 15% v černém čaji) a velké množství stopových prvků a minerálů - železo, měď, zinek, hořčík, mangan, draslík, vápník, fluor, molybden a další. Dále nacházíme látku zvláštní chemické povahy, zvanou aspalathin, velké množství flavonoidů, organické kyseliny, vitamin C a řadu jiných látek, jejichž výzkumy pokračujou.
Rooibos je svou působností na rozmezí mezi produkty potravinářskými a léčivými. Nejsou známy žádné kontraindikace ani vážnější nežádoucí účinky po jejím podání. Proto je vhodná i pro děti, těhotné a kojící ženy. Neobsahuje kofein ani jeho deriváty.
Historie Rooibosu
Historie čajovníkovce Rooibos začíná rokem 1804, kdy Žid Benjamin Ginsberg přesvědčil kapské Búry, aby sbírali nať divoce rostoucích bylin. Později je začali pěstovat. Původní "technologie" sběru, sušení a přípravy čajovníku pochází od jihoafrických domorodců, zřejmě přímo od Masajů.
První sklizeň se provádí druhým rokem. Čajová surovina je po sběru podrobena fermentaci a poté je pasterizována. Čaj je oblíben v USA, Německu, Švýcarsku a v poslední době pronikl dokonce také do Japonska.
English
Peach/Apricot
Ingredients: Green Rooibos, peach pieces (peaches, preserving agent: sulphur dioxide –max. 2000 ppm-, separating agent: rice flour) papaya pieces (papaya, sugar, acidulating agent: citric acid, stabilizing agent: calcium chloride), sunflowers, flavour. Gently fra- grant peach-apricot-taste.
Italiono
Pesca/Albicocca
Ingredienti: Rooibos verde, pezzi di pesca (pesca, mezzo di conser- vazione: diossido di zolfo –max. 2000 ppm, distaccante: farina del riso), pezzi di papaya (papaya, zucchero, acidificante: acido citrico, stabilizzatore: cloruro di calcio), petali di girasole, aroma. Gusto deli- catamente profumato di pesca e albicocca.
Deutsch
Pfirsich/Aprikose
Zutaten: Grüner Rooibos, Pfirsichstücke (Pfirsiche, Konser- vierungsmittel: Schwefeldioxid –max. 2000 ppm-, Trennmittel: Reismehl), Papayastücke (Papaya, Zucker, Säuerungsmittel: Zitronen- säure, Stabilisator: Calciumchlorid), Sonnenblumenblüten, Aroma. Zart- duftender Pfi osen-Geschmack.
Français
Pêche/Abricot
Ingrédients: Rooibos vert, morceaux de pêche (pêches, agent conservateur: dioxide de soufre –max. 2000 ppm-, antiagglomé- rant: farine de riz), morceaux de papaye (papaye, sucre, produits d‘acidification: acide citrique, produits d‘épaississement: chlorure de calcium), pétales de tournesol, arôme. Goût doucement parfumé de pêche et d’abricot.