Káva Maragogype z Guatemaly
Sazenice kávovníků sem přivezli v roce 1750 jezuité, ale jako průmyslovou plodinu začali kávovníky pěstovat až němečtí přistěhovalci v posledních letech 19. století. Dnes se káva pěstuje z větší části na jihu země, kde vulkanické horské svahy Sierra Madre se svou úrodnou půdou nabízejí vybraným druhům arabicy ideální podmínky.
Většina malých producentů jsou potomci původních obyvatel Mayů - sami dávají přednost označení naturales, a proto těží z pomocného programu, známým pod názvem Projekt, financovaného Spojenými státy. Program podporuje pěstování labužnické kávy na malých plantážích částkou 25 milionů dolarů.
Státy jako je Guatemala, Mexiko, Nikaragua vévodí v pěstování obřích kávových zrn. Oficiálně se tato káva arabica nazývá podle městečka Maragogipe v severobrazilské provincii Bahia, kde byla v roce 1870 objevena.
Aroma různých druhů kávy z celého světa jsou velice rozdílná, kávová zrna však mají více méně stejnou velikost. Existuje pouze jediná výjimka, a sice zrno, kterému se říká obří. Je asi o třetinu větší než obvyklá kávová zrna - maragogype.
Kolem roku 1900 byla velice oblíbena ve Francii a především v Německu, kde veškerou kávu na císařském dvoře připravovali výhradně z těchto kávových zrn. Mnoho lidí se snadno nadchne pro šálek nápoje z mexické nebo guatemalské kávy Maragogype. Tato káva není hořká, je až sladká, chutná po ovoci a je příjemně harmonická. Zrna kávy arabiky označovaná jako Maragogype jsou velká a podlouhlá, je na ně úžasný pohled.
Doporučená příprava kávy
Na 1 šálek (200ml) použijte
1-2 lžičky mleté kávy (5-7g)
zalijte vroucí vodou
Uchovávejte na suchém, tmavém a chladném místě bez přístupu vzduchu.
Čajová zahrada je e-shop a kamenný obchod kde najdete výběrovou kávu arabica se zaručenou maximální čerstvostí. A to protože pražení kávy probíhá v Čechách. Velmi výrazná chuť i aroma kávy. Pražíme výhradně kávu odrůdy arabica z různých oblastí světa.
Káva je balená ve speciálních originálních sáčcích s jednocestným ventilkem, který umožňuje únik CO2 (odchází z kávy po dobu několika dní po upražení) a zároveň zamezuje přístupu vzduchu. Nejlepší je středně upražená, kterou taky nabízíme. Platí pouze pro 100g, 200g a 500g.
Mletá káva je zpracována na kvalitním mlýnku s kameny. Standardní způsob mletí kávy je jemný na klasického turka. Pro hrubější mletí musíte napsat do poznámky v posledním kroku objednávky v košíku.