BrainMax Pure Rýže, černá BIO, 1kg
Černá rýže se v oblastech Asie konzumuje tisíce let, přestože po staletí to byla potravina určená pouze pro císaře a jeho rodinu. I proto se ji také přezdívá "zakázaná rýže". Nebyla to potravina určená pro veřejnost. Jde o tmavě purpurová zrna, která jsou velmi bohatá na antioxidanty, ale také vysoký obsah vlákniny. Vláknina příznivě působí na celý trávicí systém a navíc na sebe váže toxiny ze zažívacího traktu a pomáhá je vylučovat z těla.
Kromě tmavé barvy má i svou charakteristickou oříškovou chuť. Černá rýže je považovaná za superpotravinu, protože má vyšší množství ankoyanů, což jsou antioxidanty, které dávají rýži svou specifickou barvu. Stejně jako ostatní druhy rýže, je i černá rýže přirozeně bezlepková, je tak vhodná i pro celiaky. Díky množství obsažené vlákniny nezvyšuje rychle hladinu cukru v krvi a proto je vhodná pro diabetiky. Rýže je podstatnou součástí asijské populace a v tradiční čínské medicíně je černá rýže prospěšná pro zdraví ledvin, žaludku a jater.
Jak černou rýži připravit?
Černou rýži neproplachujte, vnější vrstva obsahuje antioxidanty. 1 šálek rýže by se měl pomalu vařit ve 2 šálcích vody dokud se voda nevyvaří cca 35 min. u předem namočené rýže a 60 min nemamočené.
TIP: rýži předem namočte, nejméně na hodinu, lépe až na 12 hodin a vařte ve stejné vodě, v jaké se namáčela, získáte takto maximum cenných živin.