Hnědá rýže - rýže plná vitamínů a minerálů
Hnědá rýže je druh, která obsahuje všechny části - včetně slupky. Díky tomu obsahuje nejen sacharidy ale také minerály. Navíc má hnědá rýže větší množství vlákniny a mimo to obsahuje také různé barevné pigmenty, které mohou být zdraví prospěšné. Doporučujeme rýži před vařením přes noc namočit.
Tato rýže je považována za zdravější variantu a to díky způsobu jejího zpracování. Když bílá rýže prochází zpracováním, je odstraněna slupka, otruby i klíčky, zatímco při zpracování hnědé rýže zůstávají otruby i klíčky v zrnu. Kvůli tomu je hnědá rýže bohatá na vlákninu a také kyselinu listovou. Hnědá rýže má nižší glykemický index (55) a to znamená, že je trávena pomaleji a má menší účinek na hladinu cukru v krvi.
Jak připravit hnědou rýži?
Hnědá rýže patří k nejdravějším druhům, pozor však na další dobu přípravy. Na 1 šálek rýže přidejte cca 2,5 šálku osolené vody a vařte až 60 minut při mírné teplotě. Doporučujeme rýži před vařením přes noc namočit.