® patentově chráněná obchodní značka společnosti Great Tea Garden s.r.o.
Rozdílné druhy a tradice pití zeleného čaje
V Číně se v dřívějších dobách při vaření čaje používaly čerstvě nasbírané lístky. V některých oblastech s nedostatkem jídla se čajové lístky smíchaly s rýží a daly vznik koláči, který se pak spolu s bylinkami, zeleninou a kousky masa použil na výrobu výživné polévky. Později se čerstvé lístky napařovaly a formovaly do malých stlačených koláčků nebo tablet, vysoušely a před přidáním do vroucí vody rozdrtily.
Za dynastie Tang v letech 618 až 903 n. l. bylo běžné pít nálev ochucený cibulí, zázvorem, mátou, kousky pomeranče nebo solí. Šlehání práškového čaje v horké vodě v 10.–12.století šířili buddhističtí kněží. Většina zelených čajů, které se dováží do Evropy, pochází z Číny a Japonska. Čínské čaje se suší a tvarují bezprostředně po sklizni, například klasický Chun mee nebo malé srolované kuličky oblíbeného čaje Gunpowder.
V Japonsku se lístky před tvarováním a sušením ošetřují parou. To jim dodává výraznější vůni, někdy až rybí chuť a více hořkosti, pokud jsou luhovány déle než 2-3 minuty. Mezi tradiční japonské zelené čaje patří hrubá a stonkovitá Bancha, tmavě zelené jehličky čaje Šejcha, pražená Hojicha a Genmaicha s typickým přídavkem pražené rýže. Drahé Gyokuro a také Matcha (práškový čaj na čajový obřad) jsou poněkud vzácnější. V Mongolsku se používají kostky zeleného čaje, které se před vařením rozdrtí na prášek a smíchají s mlékem a solí, v Maroku je zelený čaj základem pro tradiční mátový čaj s cukrem. Připravuje se ve vysokých zdobených konvicích, ze kterých se hotový z výšky nalévá do malých sklenic.
Zelený čaj - Bílý čaj - Černý čaj
Zelený čaj a bílý čaj se stejně jako černý čaj získává z čajovníku, avšak neprochází procesem fermentace (okysličování), takže při produkci nedochází k žádným chemickým změnám. Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Co do chuti je zelený čaj více hořký než černý čaj díky většímu obsahu tříslovin.
Bílý čaj je však mnohem jemnější. Vitaminy a minerální látky zůstávají beze zbytku uchovány. Z historie byl zelený čaj prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem v roce 2737 před naším letopočtem. Několik lístků mu spadlo do nádoby s vroucí vodou, kterou pil z hygienických dovodů pouze převařenou, když odpočíval pod divokým čajovníkem. První čaj dovezený do Evropy (kolem roku 1610 Holanďany z Číny) byl právě zelený čaj.
Objevení řízené oxidace a sušení čajových lístků do podoby černého čaje následovalo potřebu zajistit delší trvanlivost potřebnou pro přepravu do Tibetu, muslimských zemí a později i do Evropy s rozmachem čajového obchodu.
Složení a popis čaje - Ingredients and description of Tea
English
Glückstee
Ingredients: Green tea, black tea, sugar-butterflies (sugar, rice meal, peanut oil -hardened-, thickening agent: tragacanth, colouring: chi- nolinyellow, flavour), flavour, rose petals, osmanthus blossoms, sun- flower petals, cornflowers. Peach-forest fruit-bergamot-taste.
Italiono
Tè portafortuna
Ingredienti: Tè verde, tè nero, farfalle di zucchero (zucchero, farina di riso, olio di arachide -idrogenato-, addensante gomma adragante, colorante: giallo chinolina, aroma), aroma, petali di rosa, fiori di os- manto, petali di girasole, fiori di fiordaliso. Aroma di pesca, frutti di bosco e bergamotto.
Deutsch
Glückstee
Zutaten: Grüner Tee, schwarzer Tee, Zuckerschmetterlinge (Zucker, Reismehl, Erdnussöl -gehärtet-, Verdickungsmittel Traganth, Farb- stoff: Chinolingelb, Aroma), Aroma, Rosenblütenblätter, Osman- thusblüten, Sonnenblumenblüten, Kornblumenblüten. Pfirsich- Waldfrucht-Bergamotte-Geschmack.
Français
Thé de bonheur
Ingrédients: Thé vert, thé noir, papillons de sucre (sucre, farine de riz, huile d’arachide -forcé-, produit d’épaississement: traganth co- lorant: jaune de chinoline, arôme), arôme, pétales de roses, pétales d’osmanthus, pétales de tournesols, pétales de bleuet. Goût de pêche, de baies sauvages et de bergamote.